HTML

*c.a.r.p.e. d.i.e.m.*

"Álom: éppen attól más, hogy merész, szabad, miként az ébrenlét sosem, hiszen elrejtett fiókok mélyére dugdosott képeket rángat elő; tör, zúz, ordít, megbosszulva a nappal fegyelmezettségét; megszínesíti a színtelent, a komisz varázsló. " Vavyan Fable

Visszhangot vert...

Miről is...

2008.06.20. 22:34 Black Fairy

OKTV 2008/2009

Felkerültek a 2008/2009 évi OKTV-k tételei. Az engem érintő tantárgyak:
~irodalom (kigondoltavolna)
~nyelvtan
~média

A lényeg az, hogy irodalomból és nyelvtanból a második fordulóhoz van csak szükség konkrétan a diák választott témájára, de jobb előbb felkészülni. Médiából pedig a pályamunkák számítanak beugrónak a versenyre. A média OKTV-re, ha már nem marad energy, akkor azt hanyagolom, de a másik kettőt mindenféleképpen szeretném. Tavaly melegítésképpen elmentünk(ahhozképestnemislettrossz), de majd most alkotunk nagyokat. Munkára fel... =)  

Irodalom: 
A választható témák:

1.        Arany János Toldi-trilógiája
2.        Ady Endre költői világa (Mintha gondoltak volna rám a témák kijelölői... =)
3.        Babits Mihály regényei
4.        A komédia megújítása Goldoni drámáiban (Két úr szolgája, A kávéház, A patikus, A hazug)


Nyelvtan :
A pályamunkák témái:

  1. 100 éves a Nyugat. A folyóirat 1908-as évfolyamának nyelvi sajátságai
  2. A nyelvújítás előtti és utáni nyelvi jellemzők Kölcsey Ferenc A vadászlak című novellájában
  3. Naplóváltozatok a klasszicizmustól napjainkig (Egyelőre ez tűnik a legesélyesebbnek nálam.) 
     

Mozgóképkultúra és média:
A projektfeladat témái:

  1. Készítsen legfeljebb három perc hosszúságú videoetűdöt Szellemkép címmel! A filmhez mellékeljen munkanaplót, amelyben ismerteti az elképzelést, a megvalósítás során adódó fontosabb döntési helyzeteket és az elkészült munkával kapcsolatos saját kritikus észrevételeit!
  2. Készítse el a Ljudmilla Ulickaja Odaadó hívetek, Surik c. regényéből „készülő” film legfeljebb 2 perces főcímét! (A filmadaptáció koncepcióját rövid, maximum két oldalas szinopszis formájában a versenyző dolgozza ki!) Az előzeteshez mellékeljen munkanaplót, amelyben ismerteti az elképzelést, a megvalósítás során adódó fontosabb döntési helyzeteket és az elkészült munkával kapcsolatos saját kritikus észrevételeit!
  3. Készítsen minimum 8, maximum 12 képből álló fotóriportot egy  sok résztvevőt megmozgató eseményről! A képeket rendezze sorba a megfelelő tartalmi és/vagy formanyelvi szempont alapján, és lássa el őket képaláírással is! A pályamunkához mellékeljen munkanaplót, melyben a képsorozat koncepcióját, a munka során adódó döntési helyzeteket, az elkészült sorozat esetleges hiányosságait is bemutatja! A fotók analóg és digitális módon egyaránt készülhetnek, de a képsorozatot mind papírképen (paszpartúrázva), mind elektronikus formában (CD-n) is be kell küldeni!             
Az esszé témái:
  1. Készítsen elemző esszét  amelyben feltárja, miféle társadalomképet és értékvilágot konstruál a  24 c. tévésorozat az ezredfordulót követő Amerikáról! Az elemzést a széria 2-6. évadjának valamelyikére alapozza!
  2. Készítsen elemző esszét, amelyben összeveti Hitchcock Hátsó ablak c. filmjét annak Jeff Bleckner rendezte remake-jével! A narratíva szempontjából hasonló funkciójú jelenetek szoros elemzésével tárja fel az elbeszélés hasonló és eltérő vonásait!
  3. Készítsen elemző tanulmányt a magyar Filmszemlék elmúlt három évének filmszakmai és kritikai recepciójáról! Az esszében tárja fel miféle hagyományoknak, elvárásoknak kell a Filmszemlének megfelelnie, és a rendezvény ténylegesen mennyiben felel meg ezeknek? Az gyűjtőmunka során tekintse át a médiában a Szemléről megjelent fontosabb anyagokat és készítsen néhány rövid interjút! (Az interjúkat nem kell mellékelni a pályaművekhez!)

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://blackfairy.blog.hu/api/trackback/id/tr25531501

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása