HTML

*c.a.r.p.e. d.i.e.m.*

"Álom: éppen attól más, hogy merész, szabad, miként az ébrenlét sosem, hiszen elrejtett fiókok mélyére dugdosott képeket rángat elő; tör, zúz, ordít, megbosszulva a nappal fegyelmezettségét; megszínesíti a színtelent, a komisz varázsló. " Vavyan Fable

Visszhangot vert...

Miről is...

2008.03.12. 23:24 Black Fairy

Segítség?Ugyanmár...

"Mert aki megfosztja az átlagembert élete nagy hazugságától, a boldogságát veszi el tőle." /Ibsen/

Rá kell lassan jönnöm hiába is akarnám, nem válthatom meg a világot, sem globálisan, sem apró szegmensenként... 
Ha  először csak egy kicsiny részét is próbálnám jobbá tenni... - (Költői kérdésként felmerülhet: mi is a jó? Milyen jogon döntöm én el, kinek mi a jó? Van egy általánosan elfogadott definíció a jó fogalmára?) Aztán rájönnék, hogy amint azt a részt megváltoztattam, az a kis rész éppen annyira fog szenvedni attól, hogy az áramlat szembe jön vele, mint amennyire én teszem ezt egész életemben. Van nekem erre jogom? Azt pedig nyilvánvalóan még egy magamfajta idealista teremtmény sem várhatja el, hogy összefogással jobbá tegyük az egész világot, megszüntessük a problémákat, élhetőbb légkört teremtsünk. Dajkamese lenne. Itt bújik elő a földhöz ragadt énem. 
Teljesen viszont sosem adom fel, ha egy segítő kezet tudok nyújtani valakinek, aki azt hajlandó is őszintén fogadni, akkor azt meg is teszem, de felesleges már nem töröm magam... Akartam, próbáltam, de átértékeltem a dolgokat. Lehet, hogy valaki tisztában van tetteivel, s nyugodt lélekkel éli mindennapjait, hisz minden cselekedete belefér az általa elfogadott normarendszerbe, de az enyémbe nem. És akkor? Akkor nincs jogom beleszólni... Ha pedig valaki nem tudja megítélni, hogy mit, hogy kellene, akkor arra mostmár csak azt tudom mondani: aki hülye, haljon meg!  Durva megállapítás, de elegem van már az emberi hülyeség,butaság,tudtallanság, unintelligencia vagy akár csak az önámítás okozta konfliktusokból, problémákból. Azt a legegyszerűbb elhitetni, hogy nincs semmi baj, s élni úgy, mintha mi sem történt volna. Ha valahol felüti Lucifer a fejét, akkor ott valamilyen akadályba botlunk, no mármost az akadályokat pedig azért teremtették, hogy leküzdjük őket, nem pedig azért, hogy megtorpanjuk előttük, s megpróbáljuk bebeszélni magunknak, hogy csupán a képzeletünk szüleménye a ránk váró kihívás. Kell hozzá a hit és az erő, hogy meg tudjuk csinálni,de mindenekelőtt a bátorság, hogy merjünk szembenézni a gondokkal. A struccpolitika nem célravezető.     
Az ember nem attól ember, hogy vegetatív életműködést folytat, hanem attól, hogy megpróbálja összehangolni a koponyájában tocsogó és a mellkasában zúgolodó szerveket, , és egy aránylag "emberi" életet élni. Úgy néz ki túl sok várok el fajtársaimtól...  

4 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://blackfairy.blog.hu/api/trackback/id/tr52378646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tusu 2008.03.28. 12:24:56

Hm, nem tudom, és nem is feltétlenül kel tudnom, hogy mi váltotta ki eme hosszabb terjedelmű szösszenet, de .. és itt a de szócska a hangsúlyos, sok dolgával - közhely nélkül, egyet kell hogy értsek. Most már az a módi, vagy divat, vagy nevezzük akárhogy, hogy nem baj ha hülye vagy, oktondi, és a gondolkozásra teremtetett szerved helyett csak káposztalé funkcionál, nem baj az, légy szép, legyen kb. 20 centis a derakad, és légy 90*60*90-es etalon, nyert ügyed van. A kérdés, hogy hol, kinek és meddig.
Második alapvető szabály a hülyéknek eszet nem adhatsz, és ne is kezdj el velük vitatkozni, mert sajnos nem tudom ki által felfedezett törvényszerűség szerint, de az ember azok alapján ismerszik meg, akik körülveszik, és ha az ember félnótásokkal ápol barátságot adott esetben [ és nem a fogyatékosokra gondolok, Isten ments' !], akkor egy idő után ő is azzá válik ... szóval, meg kell becsülni és méltót kell találni, akik megérdemlik az ember barátságát, hála az égnek! vannak ilyen barátaink .. nemdebár?

Black Fairy 2008.03.28. 16:22:51

Igaz-igaz. Vesszenek a sztereotípiák, és a divat.
A második részét meg újra és újra magamba kell sulykolnom,de idővel menni fog: nem lehet mindenkin segíteni.
Barátok... ez márcsak természetes. Bár a mai hatalmas kapcsolathálózatban, ami körülvesz minket, s aminek mi is a részesei vagyunk, egyre kevesebb a tiszta, őszinte érzés. Akár barátság, akár csak puszta szeretet. Hála az égnek azért még maradt pár normális, - a szó minden értelmében- emberi kapcsolat mutatóba. Vigyáznunk kell rájuk, nehogy a többi után ezek is kihaljanak... Őrizni kell a lángot.

b.a. 2008.04.23. 02:34:35

A Vadkacsából van ez az idézet?

Black Fairy 2008.04.23. 22:58:28

Igen, a Vadkacsából.
Szeretem Ibsen stílusát, ez a gondolata pedig különösen megfogott.
süti beállítások módosítása